Schrijftips


  • Schrijftips

Het verzamelen van informatie

Hoe je schrijft en hoe je omgaat met de verkregen informatie is natuurlijk heel persoonlijk. De een zweert bij een bandrecorder, terwijl de andere met een gestyleerde vulpen aantekeningen maakt. Voor elke manier is wel iets te zeggen. Maar het belangrijkste is dat je een manier kiest die bij jou als schrijver past.

Het schrijven zelf

Na het verzamelen ga je aan de gang met het schrijven. Dan is de vorm die je kiest ook van belang. Kies je voor de 'ik'-vorm? Of kom je als schrijver zelf ook aan bod en wordt het een combinatie van de woorden van de verteller gecombineerd met jouw observaties. Ook hier is geen eenduidige tip te geven. Bij iedere verteller past meestal een eigen aanpak.

Bewerken tekst

Hoe je werkt is sterk persoonlijk gebonden. Maar je ontkomt er niet aan je aantekeningen en/of geluidsbanden uit te werken. Verwerken geluidsbestanden. Het uitwerken van geluidsopnames is vaak behoorlijk arbeidsintensief. Zeker als je een gewone bandrecorder gebruikt waar je de hele band moet doorspoelen. Een handig online programma is het (gratis) programma van http://otranscribe.com. Het is mogelijk, in de browser, opgenomen tekst af te spelen. Je kunt met de functietoetsen gemakkelijk door de opnames, heen te springen, afspeelsnelheid te wijzigen of te pauzeren. Je typt de tekst rechtstreeks op het scherm en plak je daarna in je tekstverwerker.

Verwerken van de tekst

Nadat je een eerste versie hebt van je tekst ga je die meestal verder bewerken in een tekstverwerker. Schrijf je vaak en veel dan is een speciaal programma gericht op schrijvers misschien een goed idee. Een handig programma (kost iets van 45 dollar) is Scrivener. Voor veel schrijvers is dit het geld meer dan waard. Verkrijgbaar in het Nederlands voor Pc en Mac.

Tekst controleren

Het is altijd goed om je tekst door een andere te laten lezen. Vaak ziet een ander onvolkomenheden in je tekst. Het helpt ook als je je tekst hardop leest. Je ontdekt dan al snel of de zinnen lekker lopen. Er zijn ook online hulpmiddeltjes om je voor kleine, veel voorkomende foutjes te behoeden.

Kleine tekstfouten

Zo'n programma is https://languagetool.org. In één oogopslag zie je dubbele woorden of typfouten. Of je 'je' of 'jij' gebruikt en of te lange zinnen maakt.

Synoniemen

Betrap je jezelf erop dat je vaak dezelfde woorden gebruikt. Op de website synoniemen.net kun je makkelijk zoeken naar een alternatief. Ook heeft Word een mogelijkheid om andere woorden met min of meer dezelfde betekenis te tonen.

Als de tekst drukklaar is

Na het schrijven maak je de tekst op en plaats je foto's, pagina nummers etc. Dat doe je meestal in een tekstverwerkingsprogramma. Heb je het klaar dan sla je het op als PDF. Dit document stuur je vervolgens naar de drukker.

Online laten drukken

Het laten drukken van je boekje kun je bij een online drukkerij laten doen. Vanuit Humanitas Zaanstreek hebben we goede ervaringen met Reclameland. Op hun website geef je aan hoe je wilt dat het boekje eruit komt te zien (hardcover, softcover, aantal pagina's, oplage, papiersoort en - dikte).
Je ziet dan direct wat je boekje dan gaat kosten. Lees meer over boeken laten drukken bij Reclameland.

Tags: Schrijftips